Pasivni prihodek z uporabo DeFi (decentraliziranih financ)

Večina ljudi, ki je v kriptovalute vložila v preteklosti ali v zadnjem letu, ne ve kaj bi z njimi počeli oz. kje bi jih varno shranili. Tukaj obstaja nabor možnosti kako svoja sredstva varno ohraniti in istočasno dobivati pasivne nagrade. Med vsemi različnimi načini pridobivanja pasivnega dohodka z vašimi kripto sredstvi sta v središču pozornosti »stejkanje« in »yield farming«. Katera strategija zaslužka je boljša, je odvisno od posameznika in njegovih zahtev.

Pasivni prihodek z uporabo DeFi

Decentralizirane finance so v kripto svetu povzročile pravo revolucijo in odprle vrata mnogim inovacijam, ki bodo v prihodnosti omogočale neodvisno sodelovanje na decentraliziranem omrežju. Celoten namen DeFi sistema je odstraniti nadzor, ki ga imajo trenutno banke in druge institucije nad denarjem, finančnimi produkti in finančnimi storitvami po celem svetu.

Decentralizirano financiranje odpravlja posrednike tako, da ljudem, trgovcem in podjetjem omogoča izvajanje finančnih transakcij prek povsem nove tehnologije. Tehnologija temelji na finančnem peer-to-peer omrežju, ki uporablja varnostne protokole, povezljivost in napredno programsko in strojno opremo.

Decentralizirane finance želijo odpraviti centralizirane finančne modele in ljudem omogočiti trgovanje, posojanje in izposojanje sredstev, ne glede na to kje ste, kdo ste in zakaj ta sredstva potrebujete. Prav tako omogoča ljudem večji nadzor nad svojim denarjem z uporabo osebnih denarnic in storitev namenjenim oskrbi posameznika.

Za lažje razumevanje, pomislite kako dobite posojilo v centraliziranem financiranju. Kot prvo, morate iti na svojo banko oz. do katerega drugega dajalca posojil in zaprositi za posojilo. V primeru odobritve posojila boste plačali obresti in stroške storitve.

V primeru uporabe decentraliziranega sistema financ, bi uporabili svojo decentralizirano finančno aplikacijo (dApp) za vnos vaših potreb posojila, nato bi vas algoritem povezal s sovrstniki, ki ustrezajo vašim potrebam in zahtevam. Za potrditev posojila bi se morali strinjati s pogoji posojilo-dajalca in tako prejeli posojilo. Transakcija je tako zabeležena v verigi blokov; posojilo prejmete takoj, ko ga potrdi mehanizem. Po opravljenem posojilu, lahko posojilo-dajalec začne zbirati plačila od vas, v vnaprej dogovorjenih časovnih presledkih.

Svet decentraliziranih financ nam poleg stejkanja nudi tudi druge alternative za uporabo naših kriptovalut. Sem sodita yield farming in liquidity mining.

Stejkanje

Če ste dolgoročni vlagatelj v kriptovalute, ste za koncept »stejkanja« ali zastavljanja kriptovalut najverjetneje že slišali. Metodo stejkanja je veliko kripto kovancev implementiralo za namen potrjevanja transakcij v njihovem sistemu. Kdor je pripravjen svoje valute zastaviti za v naprej določen čas, je tako nagrajen z obrestmi, ki se redno izplačujejo in tako prinašajo pasivni prihodek na vašo investicijo. Metoda je še posebej primerna za vlagatelje, ki svojega vložka nimajo namena hitro prodati in se tako lahko zavarujejo pred letno volatilnostjo cen na kripto trgu.

Zastavljanje kriptovalut je proces, ki vključuje zaklenitev oz. zastavitev vaših kripto sredstev,

ki so tako uporabljena za podporo omrežja blockchain in potrjevanje transakcij. Metodo stejkanja je možno koristiti samo pri projektih, ki delujejo na principu »proof-of-stake« potrjevanja transakcij. Pri tej metodi, gre za energetsko učinkovitejšo alternativo prvotnega »proof-of-work« modela, kjer so za vzdrževanje omrežja potrebne naprave za rudarjenje, ki porabljajo računalniško moč za reševanje matematičnih problemov.

Stejkanje je odličen način uporabe vaših kriptovalut za pridobivanje pasivnega prihodka, še posebej pri nekaterih projektih, ki nudijo visok letni donos.

Kako stejkanje kriptovalut deluje?

Prvotni namen stejkanja ali zastavitve sredstev, je uporaba teh sredstev za pogon celotnega blockchain omrežja določenega projekta. Ko govorimo o uporabi modela »proof-of-stake« je pomebno omeniti, da gre za način potrjevanja transakcij v omrežju. »Proof-of-stake« ali model dokazovanja vložka, uporablja veliko projektov, saj je zelo prijazen okolju v primerjavi z »proof-of-work« modelom, ki zahteva veliko računalniške moči in grafične kartice, kjer je porabljene veliko energije za potrjevanje transakcij z reševanjem računalniško generiranih matematičnih problemov. Prav zaradi tega je model dokazovanja vložka veliko bolj uporaben, saj lahko opravi večje število transakcij.

Torej, vsi prisotni v omrežju, lahko svoje kriptovalute zastavijo, specifično v protokol oz. v pametno pogodbo na blockchainu. Izmed teh udeležencev, protokol izbere »validatorje« za potrditev blokov transakcij. Več kovancev zastavite, večja je verjetnost, da boste izbrani za validatorja. Vsakič, ko je novi blok dodan v verigo blokov, se skujejo novi kriptokovanci, ki se razdelijo kot nagrada vsem validatorjem bloka. V veliki večini omrežji, se nagrade izplačajo v kriptovaluti, na kateri je zgrajeno omrežje, kot primer, za stejkanje v etherium omrežju, boste nagrajeni z Ethereum kovancem. V nekaterih omrežjih pa so lahko nagrade izplačane tudi s katero drugo kriptovaluto.

Torej, če želite začeti z stejkanjem kriptovalut morate najprej poiskati kovanec, ki uporablja sistem PoS ali »proof-of-stake«. Najbolj poznani so Ethereum, Cardano, Solana in Polkadot. Da lahko valuto zastavite, si jo morate seveda lastiti. Naslednji korak je izbira zneska, ki ga želite zastaviti. Veliko priljubljenih menjalnic funkcijo stejkanja omogoča kar na svoji platformi, kjer pa je letni donos nižji kot na drugih platformah, saj ste za svoja sredstva odgovorni sami. Tukaj je primer možnosti stejkanja na borzi Binance:

Za primerjavo pa lahko pogledamo kako bi se lotili stejkanja kovanca HEX z direktno interakcijo s protokolom in ne preko posrednika, kot je Binance.

Najprej si moramo ustvariti denarnico Metamask, ki jo inštaliramo v Google Chrome brskalnik. V denarnico si nakažemo količino HEX kovancev, ki jih imamo namen zastaviti in se nato z denarnico povežemo na spletno stran go.HEX.com.

Tukaj bo potrebno spletni strani omogočiti dostop do naše denarnice za interakcijo, s HEX protokolom.

Ko se bo vaša denarnica MetaMask povezala, se bo stran samodejno posodobila (kot je prikazano spodaj). Nato kliknite zavihek »Stake«.

Tukaj boste lahko ustvarili svojo pozicijo in izbrali dolžino časa in količino HEX kovancev, ki jih imate namen zastaviti. Možnost je ustvariti tudi več različnih pozicij, torej za različne dolžine časa.

Ko boste želeni znesek in dolžino časa izbrali, bo od vas Metamask denarnica ponovno zahtevala dovoljenje za nadaljevanje. Ko bo transakcija potrjena, boste opazili, da je vaš novo ustvarjen vložek prikazan pod stolpcem »Active stakes« in bo na čakalni listi, dokler se dan ne obrne, torej ob 00:00:00 UTC (takrat se vsi vložki posodobijo).

Načeloma je postopek enak pri vseh projektih, ki nudijo možnost stejkanja, tako da bodo koraki dokaj podobni, ne glede na to katero kriptovaluto želite zastaviti.

V primeru, da bi želeli bolj stabilne naložbe in relativno stabilen letni donos, večina platform ponuja zastavitev vaših stabilnih kovancev, kjer se letni donos giblje okoli 10%.

Ko vaša sredstva zastavite, je pomembno vedeti, da so ti kovanci še vedno v vaši lasti, ampak so, v večini primerov, za določen čas »zaklenjeni«. Dolžina minimalnega obdobja oz. kako dolgo bodo vaša sredstva zaklenjena je popolnoma odvisna od ponudbe na platformi, kjer opravljate stejkanje. Med najpopularnejše platforme, ki nudijo storitev sodijo Coinbase, Binance, BlockFi, Gemini, Kraken in Nexo. Tukaj je stopnja letnega donosa nekoliko nižja, saj za svoja sredstva ne prevzemate celotne odgovornosti vi, ampak menjalnica kjer opravljate storitev. Katero platformo boste izbrali je odvisno od vaših zahtev in drugih faktorjev, ki vplivajo na vašo investicijo. Ponudba na platformah se razlikuje glede na letno stopnjo donosa, minimalni potrebni vložek, nabor ponudbe kriptovalut, višina stroškov in drugi faktorji. Seveda je možno kriptovalute zastaviti tudi na drugih platformah, kjer so letni donosi višji in ponudba valut veliko večja, ampak se je potrebno zavedati, da je pravtako večje tudi tveganje.

Ali vas zanima ...

... delavnica COINMANSA? V enem dnevu ste usposobljeni za delo s KRIPTOVALUTAMI.

Yield farming in kriptovalute

Yield farming ali slo. “kmetovanje pridelka« je zelo popularen način povečanja vaših kripto sredstev s pomočjo posojil. Zanimiva analogija prihaja iz kmetijstva, saj prikazuje inovativen način za »gojenje lastne kriptovalute«. Metoda vključuje posojanje kripto sredstev v zameno za obresti na DeFi (decentralizirane finance) platformah. Torej, vaše kripto kovance zaklenete v likvidnostni bazen ali sklad, kjer ta sredstva zagotavljajo likvidnost protokolu in se uporabljajo za izvajanje trgovanja, posojanja ali izposojanja. Z zagotavljanjem likvidnosti, platforma zasluži provizije, ki se izplačajo vlagateljem glede na njihov delež v likvidnostnem bazenu. Prav zato je yield farming znano tudi kot likvidnostno rudarjenje.

Kako yield farming deluje?

Koncept likvidnostnih bazenov lahko primerjamo s decentralizirano banko, kjer lahko naša sredstva kopičimo s tem, da jih posojamo, izposojamo in opravljamo funkcijo menjalnice dveh valut.

Likvidnostni skladi oz. likvidnostni bazeni so bistveni za AMM (automated market makers) ali avtomatizirane ustvarjalce trga, kjer med najbolj znane sodi aplikacija Uniswap.

AMM ali slo. avtomatiziran tržni sistem, ponuja samostojno in avtomatizirano trgovanje z uporabo likvidnostnih skladov, ki delujejo kot nadomestilo tradicionalnega sistema prodajalcev in kupcev, kot smo ga vajeni na centraliziranih finančnih borzah kot so Binance, Kraken, Kucoin in drugih. Ker za trgovanje ne potrebujejo nasprotne strani (kupec ne potrebuje prodajalca), se ohranja konstantna likvidnost vsakega para valut.

Vsem ponudnikom likvidnostni, so izdani žetoni LP (liquidity pool) in predstavljajo njihov delež v likvidnostnem skladu.

Na primer, če trgovec želi zamenjati Ethereum (ETH) za Dai (DAI), bo moral plačati provizijo. Ta provizija se plača ponudnikom likvidnosti (LP) sorazmerno s količino likvidnosti, ki jo dodajo v sklad. Več kapitala kot ga posameznik nudi v likvidnostni sklad, višje so njegove nagrade. Na primer, če ste prispevali 10.000 evrov v likvidnostni sklad, ki je vseboval 100.000 evrov, bi prejeli žeton za 10 % tega sklada. Ta žeton je mogoče unovčiti za del provizij od trgovanja.

Torej ko govorimo o strategiji yield farminga imamo na voljo 3 možnosti za zaslužek:

  • Ponudnik likvidnosti: Uporabniki položijo dva kovanca na DEX (decentralizirana menjalnica), da zagotovijo likvidnost trgovanja. Borze zaračunavajo majhno provizijo za vsako menjavo dveh žetonov, ki se plača ponudnikom likvidnosti.
  • Posojilo-dajalec: Imetniki kovancev lahko posojajo kriptovalute posojilo-jemalcem s pametno pogodbo in zaslužijo provizije od obresti plačanih za posojilo.
  • Izposojanje: Vlagatelj lahko zastavi en žeton kot zavarovanje in prejmejo posojilo drugega. Na ta način, lahko služi donos z izposojenimi kovanci. Z uporabo te strategije, »kmetovalec donosa« obdrži začetno pozicijo, ki se lahko sčasoma poveča, hkrati pa s svojimi izposojenimi kovanci služi redni donos.

Popularne AMM platforme:

Uniswap je decentralizirana kripto borza in protokol, ki je bil razvit leta 2018 in deluje na blokovni verigi Ethereum. Še vedno ostaja eden najbolj priljubljenih decentraliziranih borz z največ likvidnosti. Vsi likvidnostni pari na Uniswapu, so zgrajeni iz dveh žetonov. dodatna prednost protokola je, da uporabnikom omogoča brezplačno uvrstitev žetonov na borzo, medtem ko tradicionalne centralizirane borze, za to storitev, zaračunavajo zelo visoke vsote.

Je odprto-kodni sistem, kar pomeni, da ga lahko tudi drugi preoprosto kopirajo in ustvarijo svojo platformo, kot je to storil Sushiswap.

Sushiswap je eden izmed bolj priljubljenih kopij Uniswapa in spada med DeFi protokole. Čeprav oba delujeta skoraj popolnoma enako, je kritična razlika med obema odvisna od tokenomike, torej različne strategije za izdajo novih kovancev.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Sushiswap ponuja dodatne nagrade za nudenje likvidnosti, kot tudi posojil. Po drugi strani pa ima Uniswap veliko več zaklenjene likvidnosti in višji tržni promet, kar dokazuje zaupanje uporabnikov v platformo.

Druga različica, ki je pravtako kopija Uniswap protokola, svoje operacije izvaja s pomočjo Binance Smart Chain (BSC) omrežja, in ne Etherium. Čeprav je na BSC omrežju zgrajenih veliko manj kriptovalut, so tukaj stroški transakcij veliko nižji, pravtako občutno hitrejše transakcije, kjer pa ima omrežje Ethereum velike probleme zaradi preobremenjenosti omrežja.

Pancakeswap nudi mnogo drugih možnosti za dodatni zaslužek, kot je stejkanje individualnih kovancev.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Balancer je manjši DeFi protokol, ki je trenutno uvrščen na deveto mesto po velikosti, glede na količino zaklenjenih sredstev v likvidnostne bazene. Čeprav je manjši protokol, Balancerjev AMM sistem ponuja veliko več funkcij. Na primer, Balancer podpira do osem različnih kovancev v enem likvidnostnem bazenu. Zaradi tega so cene veliko bolj stabilne v primerjavi z likvidnostnimi skladi, ki temeljijo na samo dveh kriptovalutah.

Pri drugih DeFi protokolih, provizije za trgovanje določi platforma sama. Balancer ustvarjalcem likvidnostnih skladov omogoča, da svoje provizije določijo sami. To spodbuja večjo konkurenčnost med skladi, saj bodo uporabniki nenehno iskali sklad z največ donosa. Uporabniki lahko celo ustvarijo zasebne likvidnostne bazene, kamor se lahko pridružijo le določeni udeleženci.

Primer dodajanja likvidnosti

Najprej je pomembno vedeti, da lahko v likvidnostne bazene dodate katerikoli kovanec, ki je zgrajen na Etherium omrežju in je dodan v kombinaciji z enako vrednostjo v Ethereum kovancu. Potrebujete torej:

  • Metamask denarnico
  • Katerikoli ERC-20 kovanec + ETH kovance
  • Uniswap

 

V tem primeru bomo uporabili platformo Uniswap in v likvidnostni par dodali kriptokovanec DAI. Postopek je enak za vse ERC-20 kovance.

Za začetek boste potrebovali ETH in vaš ciljni žeton ERC20 (DAI) v isti denarnici.

Ko imate žetone, kliknite zavihek »Pool« in se prepričajte, da je na vrhu strani izbrana možnost »Add liquidity«. V zgornjem polju boste videli samodejno izbran ETH, v spodnjem polju pa izberite svoj žeton. Morda boste morali klikniti »import« poleg žetona in odobriti obvestilo o interakciji s pogodbo v vaši Metamask denarnici.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Izberite količino žetonov, ki jih želite dodati, in ustrezen znesek ETH se bo samodejno izpolnil v zgornjem polju. Na dnu lahko vidite trenutni menjalni tečaj in velikost bazena. Kliknite »Add liquidity« in odobrite obvestilo o transakciji prek denarnice.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Ko je transakcija potrjena na blockchainu, boste videli količino zagotovljene likvidnosti ETH in DAI ter svoj delež bazena v odstotkih. Ta likvidnost se koristi, ko uporabniki poslujejo z ETH/DAI na Uniswapu, kar pomeni, da se lahko razmerje med vašim ETH in DAI sčasoma spremeni. Lahko da boste imeli več ETH ali DAI, odvisno od tega, na kakšen način ljudje trgujejo, vendar bo vrednost v dolarjih ostala nespremenjena.

Če želite odstraniti likvidnost in prejeti svoje nagrade, se prepričajte, da ste znova na zavihku »Pool« in v spustnem meniju izberite »Remove liquidity«. Izberite žeton ERC-20, za katerega ste zagotovili likvidnost, in stanje, prikazano zgoraj, bo enako vašemu številu žetonov LP. Kliknite to številko, da polje zapolnite s celotnim deležem bazena.

Ko je transakcija potrjena na blockchainu, boste v svojo denarnico prejeli ETH in DAI, LP žetoni pa bodo izginili in vaš delež bazena se bo vrnil na 0.

Ali vas zanima ...

... delavnica COINMANSA? V enem dnevu ste usposobljeni za delo s KRIPTOVALUTAMI.

Tveganja yield farminga

Pri yield farmingu moramo biti pozorni na številna tveganja, ki jih mora vsak vlagatelji dobro razumeti. Goljufije, vdori in izgube zaradi volatilnosti niso nič novega v svetu DeFi. Prvi korak za vsakogar, ki želi uporabljati DeFi, je raziskovanje najbolj zaupanja vrednih in preizkušenih platform.

Kot prvo tveganje lahko omenimo takoimenovan »rug pull«, ki je oblika izstopne prevare, pri kateri razvijalec ali ustvarjalec kriptovalute zbere denar za projekt in ga nato opusti, ne da bi vlagateljem vrnil sredstva. V letu 2020 je bilo približno 99% vseh goljufij v obliki rug pulla ali kakšne druge izstopne prevare, na katere so yield farmerji še posebej občutljivi.

Naslednje tveganje je malo težje za razumeti, ampak je pravtako zelo pomembno v primeru velike volatilnosti na trgu. Tukaj gre za koncept »impermanent loss« ali slo. netrajna izguba. Ta izguba se običajno pojavi, ko razmerje med žetoni v likvidnostnem bazenu postane neenakomerno.

Impermanent loss vpliva na likvidnostne sklade, ki naj bi imeli enako razmerje žetonov, torej 50/50. V likvidnostnem bazenu DAI/ETH morajo ponudniki likvidnosti zagotoviti enake dele DAI in ETH v bazen. Torej, ko trgovci na decentralizani borzi trgujejo z likvidnostnim skladom, se bo razmerje spremenilo glede na to, koliko žetonov je v posameznem bazenu, kar bo vplivalo na ceno teh žetonov. Torej, če Ethereum kovanec v zelo kratkem času doseže 10 kratno vrednost DAI stabilnega kovanca (kar pomeni 1000%), bo naša zaloga Ethereum kovancev v likvidnostnem bazenu pravtako zelo hitro padla, saj smo svoje ETH kovance zastavili v uporabo kot likvidnost in jih zaradi velikega povpraševanja trgovali v zameno za DAI kovance, kjer pa je vrednost ostala stabilna. Tako bi torej z nudenjem likvidnosti zamudili veliko rast Ethereuma.

Impermanent loss lahko približno izračunamo tako, da svoje vrednosti žetonov v likvidnostnem bazenu primerjamo z vrednostjo, če bi te žetone preprosto držali. Ker imajo stabilni žetoni večinoma stabilne cene, so lahko likvidnostni skladi, ki uporabljajo stabilne žetone (nor. USDT/DAI), manj izpostavljeni netrajni izgubi.

 

DeFi yield farming je že dolgo eden najbolj vznemirljivih sektorjev decentraliziranih financ in kripto trga, na splošno. V zelo kratkem času je hitro pridobil na popularnosti in dokazal, da zaradi velikih vsot denarja in uporabnosti, nujno potrebuje pomoč s strani regulatorjev.

Čeprav je trenutna stopnja tveganja še kar visoka, so lahko nagrade, ki jih ponuja, zelo privlačne.

Za vse, ki pa so ta tveganja pripravljeni sprejeti, pa DeFi ponuja izjemno inovativne načine »kmetovanja«.

Ali vas zanima ...

... delavnica COINMANSA? V enem dnevu ste usposobljeni za delo s KRIPTOVALUTAMI.

Delite na

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Marti Korošec - strokovnjak za marketing in prodajo
Ali vas zanima ...

... delavnica COINMANSA?