Dodatak za početnike:
KRIPTOVALUTE
- praktični priručnik

Za mlađe i starije. Kriptovalute od A do Ž.

kriptovalute-za-pocetnike-feniks

Koji su trenutno najpoznatiji DeFi projekti?

Chainlink (LINK) je projekt kriptovalute s vizijom poticanja globalne, decentralizirane mreže proročišta na bezbrojnim računalima koja će pružiti pouzdane podatke iz stvarnog svijeta za pametne ugovore koji se izvode na vrhu različitih Blockchaina. Chainlink podiže izvedbu pametnih ugovora na sljedeću razinu pružajući pristup podacima iz stvarnog svijeta, događajima, plaćanjima i više bez žrtvovanja sigurnosti i pouzdanosti svojstvene Blockchain tehnologije.

Fantom je Blockchain koji podržava pametne ugovore i pokreće ga izvorni token FTM. Nakon što je prikupio 40 milijuna dolara, Fantom je pokrenuo svoju glavnu mrežu u prosincu 2019. godine. Njegov Blockchain je brz i pristupačan. Međutim, 2021. godine također je dokazao da može podržati vlastitu decentraliziranu financijsku industriju (DeFi).

Polygon je kriptovaluta sa simbolom MATIC i također tehnološka platforma koja omogućuje povezivanje i skaliranje Blockchain mreža. Mnogi kripto stručnjaci vjeruju da Polygon (MATIC) može biti izvrstan izbor za vaš investicijski portfelj s potencijalom da njegova cijena značajno poraste.

Algorand je najdecentraliziranija, skalabilnija i najsigurnija Blockchain infrastruktura na svijetu. Od decentraliziranih financija do NFT generativne umjetnosti (i svega između), njihov održivi Blockchain pokreće gospodarske modele budućnosti.

Oblici NFT-ova

NFT vjerojatno ima najveći utjecaj na industriju umjetnina. Na NFT platformama sada se trguje s umjetnošću i umjetničkim djelima, a kreatori i umjetnici zarađuju ogromne iznose prodajući svoje umjetnine na aukciji u obliku NFT-a. Većina digitalnih umjetničkih djela pohranjena je na zasebnim internet poslužiteljima, dok su fizička remek-djela pohranjena u umjetničkim galerijama, umjetničkim klubovima i sl..

Objekti iz stvarnog svijeta, kao što su zemljište i nekretnine, još su jedna zloglasna senzacija na NFT tržištu. Na primjer, vlasnici kuća mogu prodati dio svoje imovine investitorima putem izdavanja tokena za djelomično vlasništvo. To ulagačima daje određene pogodnosti poput podjele prihoda, prioritetnog pristupa i smanjene stope zauzetosti nekretnine.

Fotografije se sada mogu tokenizirati zahvaljujući NFT-ovima. Ako ste fotograf, možete prodati vlasnička prava nad svojim slikama izdavanjem potvrde. Svojim NFT-ovima također možete priložiti ugovor o tantijemi, koji vam daje pravo na postotak zarade ostvarene svaki put kada se vaši NFT-ovi prodaju nekom drugom.

NFT videozapisi su umjetnički i kolekcionarski jednako kao i fotografije. Kreatori videozapisa sada mogu prodati isječke od 10 sekundi za čak 6,6 milijuna dolara. Nedavno je TikTok ušao u svijet NFT-ova objavljujući svoju kolekciju digitalnih sredstava inspiriranih videozapisima u trendu.

GIF-ovi su prisutni već neko vrijeme, ali sada su se probili u područje NFT-ova. Ove animirane slike sada mogu biti autentificirane, a zatim razmijenjene i unovčene. Prošlog ožujka poveznica na GIF prodana je za 25.000 dolara na aukciji u Ethereumu unutar 24 sata nakon što je GIF stavljen na Blockchain.

Na NFT platformama umjetnici mogu objaviti svoju novu glazbu na Blockchainu, omogućujući obožavateljima trenutni pristup i kupnju materijala.

Neke platforme nude opciju ugradnje udjela u tantijemama, što obožavateljima omogućuje da zarade od glazbe koju vole jednostavnim promoviranjem na društvenim mrežama. To je prilično nov i uzbudljiv način za povezivanje i interakciju glazbenika i njihovih obožavatelja.

Pasivni prihod
korištenjem decentraliziranog financiranja

Evo primjera opcije stakinga na Binance burzi:

Za usporedbu, možemo pogledati kako biste krenuli s ulaganjem HEX kovanice izravnom interakcijom s protokolom, a ne preko posrednika kao što je Binance.

Prvo moramo kreirati Metamask novčanik koji instaliramo u Google Chrome preglednik. U svoj novčanik prebacimo količinu HEX kovanica koju namjeravamo dati, a zatim se pomoću novčanika povezujemo na internet stranicu go.HEX.com.

Ovdje će internet stranici biti potrebno dati pristup našem novčaniku za interakciju s HEX protokolom.

Nakon što je vaš MetaMask novčanik povezan, stranica će se automatski ažurirati (kao što je prikazano u nastavku). Zatim kliknite na karticu “Ulog”.

Ovdje ćete moći stvoriti svoju poziciju i odabrati duljinu vremena i količinu HEX kovanica koje namjeravate stakeati. Također je moguće kreirati nekoliko različitih pozicija, tj. za različite intervale.

Nakon što ste odabrali željeni iznos i duljinu vremena, Metamask novčanik će vas ponovno pitati za dopuštenje za nastavak. Nakon što je transakcija potvrđena, primijetit ćete da je vaš novostvoreni stake prikazan u stupcu “Aktivni stakeovi” i bit će na listi čekanja do završetka dana u 00:00:00 UTC (kada se svi ulozi ažuriraju).

U principu, proces je isti za sve projekte koji nude mogućnost stakinga, tako da će koraci biti dosta slični bez obzira koju kriptovalutu želite uložiti.

Za početak, važno je znati da možete dodati bilo koji token, koji je izgrađen na Ethereum mreži i dodaje se u kombinaciji s istom vrijednošću u Ethereum tokenu u fondove likvidnosti. Dakle, treba vam:

  • Metamask novčanik
  • Bilo koji ERC-20 novčić + ETH tokeni
  • Uniswap

U ovom primjeru koristit ćemo Uniswap platformu i dodati DAI kriptovalutu paru likvidnosti. Proces je isti za sve ERC-20 tokene.

Za početak, trebat će vam ETH i vaš ciljani ERC20 token (DAI) u istom novčaniku.

Nakon što dobijete svoje tokene, kliknite karticu “Pool” i provjerite je li opcija “Dodaj likvidnost” odabrana na vrhu stranice. Vidjet ćete da je ETH automatski odabran u gornjem okviru i odaberite svoj token u donjem okviru. Možda ćete morati kliknuti “uvezi” pored tokena i odobriti obavijest o interakciji ugovora u svom Metamask novčaniku.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Odaberite količinu tokena koju želite dodati i odgovarajuća količina ETH automatski će se ispuniti u gornjem okviru. Na dnu možete vidjeti trenutni tečaj i veličinu ukupnog uloga. Kliknite “Dodaj likvidnost” i odobrite obavijest o transakciji putem novčanika.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Nakon što je transakcija potvrđena na Blockchainu, vidjet ćete iznos pružene ETH i DAI likvidnosti i svoj udio u skupu u postocima. Ova likvidnost se koristi kada korisnici trguju ETH/DAI na Uniswapu, što znači da se omjer između vašeg ETH i DAI može promijeniti tijekom vremena. Možete imati više ETH ili DAI ovisno o tome kako ljudi trguju, ali vrijednost u dolarima ostat će ista.

Da biste uklonili likvidnost i primili svoje nagrade, vratite se na karticu “Pool” i odaberite “Ukloni likvidnost” s padajućeg izbornika. Odaberite ERC-20 token za koji ste osigurali likvidnost i gore prikazano stanje bit će jednako vašem broju LP tokena. Kliknite na ovaj broj da ispunite polje s ukupnim udjelom skupa.

Nakon što se transakcija potvrdi na Blockchainu, primit ćete ETH i DAI u svoj novčanik, LP tokeni će nestati, a vaš udio u ukupnom ulogu vratit će se na 0.

Opasnosti i greške koje možete napraviti na kripto burzama

Previsoka naknada kod prijenosa kriptovalute.

Prilažem primjer gdje je izvršen prijenos s mjenjačnice crypto.com na mjenjačnicu Binance. Budući da je u ovom slučaju mjenjačnica imala visoku naknadu za kriptovalutu ShibaInu, naplatila je čak 5 milijuna provizija za prijenos 11 milijuna kriptovaluta.

crypto-com-previsoka-provizija-pri-prenosu-kriptovalute

Pogledajmo primjer odabira mreže pri prijenosu kriptovalute Ethereum s burze Binance na burzu Gate.io.

Kada odaberemo opciju prijenosa kriptovalute na Gate.io burzi, to nam daje izbor različitih mreža. Za kriptovalutu Ethereum odabrat ćemo Ethereum ERC20 mrežu. Važno je da je ista mreža odabrana na Binance burzi. U ovom slučaju to je mreža ERC20.

gate-io-previsoka-provizija-pri-prenosu-kriptovalute
binance-too-high-comission-at-transaction-cryptocurrencies

Unatoč činjenici da BSC mreža ima nižu naknadu od ERC20, ne treba je odabrati. Na primjer, ako ste odabrali BSC mrežu na Binance burzi i odobren vam je prijenos, ta bi sredstva bila izgubljena. BSC mrežu biste koristili samo ako biste prelazili s jednog Binance korisničkog računa na drugi Binance korisnički račun. Ova mreža je stvorena u tu svrhu, jer omogućuje najniže naknade za prijenos unutar Binance burze.

Kako postaviti naknadu za prijenos za transakcije iz MetaMask novčanika?

Naknada za prijenos može se postaviti i odabrati u MetaMask novčaniku čim započnete transakciju. Možete se prijaviti na svoj MetaMask novčanik i otići na odjeljak “Pošalji”. Ovdje ćete morati unijeti adresu novčanika primatelja i iznos.

Ispod ova dva okvira vidjet ćete tri različita gumba za odabir. Pomoću ovih gumba moći ćete vidjeti naknadu za prijenos koju morate platiti da biste dovršili transakciju po “najbržoj”, “brzoj” ili “sporoj” brzini.

Kao što već možete pogoditi, morat ćete platiti višu naknadu za prijenos kako biste transakciju dovršili što je brže moguće.

Ne morate se uvijek oslanjati na MetaMask predložene cijene. Moguće je slijediti gore navedene korake kako biste odredili svoje stope naknade za prijenos. Na ovaj način možete značajno smanjiti naknadu za prijenos u svom MetaMask novčaniku.

Stop-limit funkcija

Imate 3 dostupne opcije trgovanja u platformi za trgovanje pod karticom spot:

Moramo unijeti tri parametra: završnu cijenu, graničnu cijenu i količinu tokena koje želimo prodati:

Unosimo cijenu nakon koje želimo da se u našoj knjizi narudžbi pojavi granična cijena.

Unosimo cijenu po kojoj zapravo želimo prodati svoj token.

U polje iznos jednostavno unesemo koliko tokena želimo prodati.

stop-limit-function-binance-stop-loss-crypto-manual

Prethodno znanje o korištenju računala ili dob nisu važni. S priručnikom smo uspješno pomogli kako mlađim odraslim osobama, tako i starijima od 70 godina. Kupujte jeftino, prodajte skupo. Sada je jedan od najboljih trenutaka u protekloj godini.