Bonusi za začetnike:
KRIPTOVALUTE
- praktični priročnik

Za mlade in stare. Kriptovalute A do Ž.

Kateri so trenutno najbolj znani
DeFi projekti?

Chainlink (LINK) je projekt kriptovalute z vizijo spodbujanja globalnega, decentraliziranega omrežja orakljev v neštetih računalnikih, ki bo zagotavljalo zanesljive podatke iz resničnega sveta za pametne pogodbe, ki potekajo na vrhu različnih verig blokov. Chainlink zmogljivost pametnih pogodb dvigne na višjo raven, saj omogoča dostop do realnih podatkov, dogodkov, plačil in še več, ne da bi pri tem žrtvoval varnost in zanesljivost, ki sta značilni za tehnologijo veriženja blokov.

Fantom je BlockChain, ki podpira pametne pogodbe in ga poganja njegov domači žeton FTM. Po zvišanju vrednosti za 40 milijonov dolarjev je Fantom decembra 2019 zagnal glavno omrežje. Njegov BlockChain je hiter in ugoden. Leta 2021 pa je dokazal tudi, da lahko podpira lastno decentralizirano finančno industrijo (DeFi).

Polygon je kriptovaluta s simbolom MATIC in tudi tehnološka platforma, ki omogoča povezovanje in obseg omrežij BlockChain. Številni strokovnjaki za kripto verjamejo, da je lahko poligon (MATIC) odlična izbira za vaš naložbeni portfelj z možnostjo, da se njegova cena še precej dvigne.

Algorand je najbolj decentralizirana, razširljiva in varna infrastruktura BlockChain na svetu. Od decentraliziranih financ do generativne umetnosti NFT (in vsega vmes), njihov trajnostni BlockChain poganja ekonomske modele prihodnosti.

Oblike NFT-jev

NFT ima verjetno največji vpliv na umetniško industrijo. Na platformah NFT se zdaj trguje z umetninami in umetniškimi deli, ustvarjalci in umetniki pa so ustvarjajo enormne vsote z dražbo svoje umetnosti v obliki NFTja. Večina digitalnih umetnin je shranjenih na ločenih spletnih strežnikih, fizične mojstrovine pa v galerijah, umetniških dvoranah, umetniških klubih in podobno.

Predmeti iz resničnega sveta, kot so zemljišča in nepremičnine so še ena zloglasna senzacija na NFT trgu. Na primer, lastniki stanovanj lahko kot delno lastništvo prodajo del svoje lastnine vlagateljem z izdajo žetonov. To daje vlagateljem določene ugodnosti, kot so delitev dohodka, prednostni dostop in znižane stopnje uporabe nepremičnine.

Fotografije je zdaj mogoče tokenizirati, zahvaljujoč NFTjem. Če ste fotograf, lahko z izdajo potrdila prodate lastniške pravice svojih slik. Svojim NFT-jem lahko priložite tudi pogodbo o licenčnini, ki vam daje pravico do odstotka dobička, ustvarjenega vsakič, ko se vaši NFT-ji prodajo nekomu drugemu.

Video NFTji so prav tako umetniški in zbirateljski kot fotografije. Ustvarjalci videoposnetkov lahko zdaj prodajajo 10-sekundne posnetke za znesek, ki lahko doseže celo 6,6 milijona dolarjev. Pred kratkim je TikTok vstopil v svet NFT-jev z izdajo svoje zbirke digitalnih sredstev, ki jih navdihujejo trendovski videoposnetki.

GIF-i so prisotni že nekaj časa, zdaj pa so se prebili na področje NFT-jev. Tem animiranim slikam je zdaj mogoče preveriti pristnost in jih nato izmenjati in monetizirati. Lanskega marca je bila povezava do GIF-a v 24 urah po tem, ko je bil GIF shranjen v blockchainu prodana za 25.000 $ na dražbi Ethereum.

Na platformah NFT lahko umetniki objavijo svojo novo glasbo na blockchain, kar oboževalcem omogoča takojšen dostop in nakup gradiva.

Nekatere platforme ponujajo možnost vgradnje deleža licenčnine, ki oboževalcem omogoča, da zaslužijo denar z glasbo, ki jo imajo radi, tako da jo preprosto promovirajo na družbenih medijih. To je precej nov in vznemirljiv način za povezovanje in interakcijo glasbenikov in njihovih oboževalcev.

Pasivni prihodek
z uporabo decentraliziranih financ

Tukaj je primer možnosti stejkanja na borzi Binance:

Za primerjavo pa lahko pogledamo kako bi se lotili stejkanja kovanca HEX z direktno interakcijo s protokolom in ne preko posrednika, kot je Binance.

Najprej si moramo ustvariti denarnico Metamask, ki jo inštaliramo v Google Chrome brskalnik. V denarnico si nakažemo količino HEX kovancev, ki jih imamo namen zastaviti in se nato z denarnico povežemo na spletno stran go.HEX.com.

Tukaj bo potrebno spletni strani omogočiti dostop do naše denarnice za interakcijo, s HEX protokolom.

Ko se bo vaša denarnica MetaMask povezala, se bo stran samodejno posodobila (kot je prikazano spodaj). Nato kliknite zavihek »Stake«.

Tukaj boste lahko ustvarili svojo pozicijo in izbrali dolžino časa in količino HEX kovancev, ki jih imate namen zastaviti. Možnost je ustvariti tudi več različnih pozicij, torej za različne dolžine časa.

Ko boste želeni znesek in dolžino časa izbrali, bo od vas Metamask denarnica ponovno zahtevala dovoljenje za nadaljevanje. Ko bo transakcija potrjena, boste opazili, da je vaš novo ustvarjen vložek prikazan pod stolpcem »Active stakes« in bo na čakalni listi, dokler se dan ne obrne, torej ob 00:00:00 UTC (takrat se vsi vložki posodobijo).

Načeloma je postopek enak pri vseh projektih, ki nudijo možnost stejkanja, tako da bodo koraki dokaj podobni, ne glede na to katero kriptovaluto želite zastaviti.

Najprej je pomembno vedeti, da lahko v likvidnostne bazene dodate katerikoli kovanec, ki je zgrajen na Etherium omrežju in je dodan v kombinaciji z enako vrednostjo v Ethereum kovancu. Potrebujete torej:

  • Metamask denarnico
  • Katerikoli ERC-20 kovanec + ETH kovance
  • Uniswap

V tem primeru bomo uporabili platformo Uniswap in v likvidnostni par dodali kriptokovanec DAI. Postopek je enak za vse ERC-20 kovance.

Za začetek boste potrebovali ETH in vaš ciljni žeton ERC20 (DAI) v isti denarnici.

Ko imate žetone, kliknite zavihek »Pool« in se prepričajte, da je na vrhu strani izbrana možnost »Add liquidity«. V zgornjem polju boste videli samodejno izbran ETH, v spodnjem polju pa izberite svoj žeton. Morda boste morali klikniti »import« poleg žetona in odobriti obvestilo o interakciji s pogodbo v vaši Metamask denarnici.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Izberite količino žetonov, ki jih želite dodati, in ustrezen znesek ETH se bo samodejno izpolnil v zgornjem polju. Na dnu lahko vidite trenutni menjalni tečaj in velikost bazena. Kliknite »Add liquidity« in odobrite obvestilo o transakciji prek denarnice.

pasivni-prihodek-z-uporabo-decentraliziranih-financ-1

Ko je transakcija potrjena na blockchainu, boste videli količino zagotovljene likvidnosti ETH in DAI ter svoj delež bazena v odstotkih. Ta likvidnost se koristi, ko uporabniki poslujejo z ETH/DAI na Uniswapu, kar pomeni, da se lahko razmerje med vašim ETH in DAI sčasoma spremeni. Lahko da boste imeli več ETH ali DAI, odvisno od tega, na kakšen način ljudje trgujejo, vendar bo vrednost v dolarjih ostala nespremenjena.

Če želite odstraniti likvidnost in prejeti svoje nagrade, se prepričajte, da ste znova na zavihku »Pool« in v spustnem meniju izberite »Remove liquidity«. Izberite žeton ERC-20, za katerega ste zagotovili likvidnost, in stanje, prikazano zgoraj, bo enako vašemu številu žetonov LP. Kliknite to številko, da polje zapolnite s celotnim deležem bazena.

Ko je transakcija potrjena na blockchainu, boste v svojo denarnico prejeli ETH in DAI, LP žetoni pa bodo izginili in vaš delež bazena se bo vrnil na 0.

Nevarnosti in napake, ki jih lahko
naredite na kripto borzah

Previsoka provizija ob prenosu kriptovalute.

Prilagam primer, kjer se je izvajal prenos iz borze crypto.com na borzo Binance. Ker je imela v tem primeru borza visoko pristojbnino za kriptovaluto ShibaInu, je ob prenosu 11M kritovalut zaračunalo kar 5M provizije.

crypto-com-previsoka-provizija-pri-prenosu-kriptovalute

Poglejmo si primer izbire mrež pri prenosu kriptovalute Ethereum iz borze Binance na borzo Gate.io.

Ko izberemo možnost za prenos kriptovalute na borzi Gate.io, nam da na izbiro različne mreže. Za kriptovaluto Ethereum bomo izbrali mrežo Ethereum ERC20. Pomembno je, da je na borzi Binance izbrana enaka mreža. V tem primeru je to mreža ERC20.

gate-io-previsoka-provizija-pri-prenosu-kriptovalute
binance-previsoka-provizija-pri-prenosu-kriptovalute

Kljub temu, da ima mreža BSC nižjo provizijo kot ERC20, je ne smemo izbrati. Če bi na borzi Binance naprimer izbrali mrežo BSC in odobrili prenos, bi se ta sredstva izgubila. BSC mrežo bi uporabili samo v primeru, če bi prenašali iz enega Binance uporabniškega računa na drug Binance uporabniški račun. Za ta namen je bila ta mreža ustvarjena, saj omogoča najnižje provizije za prenos med borzo Binance.

Kako nastaviti gass fee pri transakcijah v denarnici MetaMask?

Gass fee lahko v denarnici MetaMask nastavite in izberete kar takrat, ko začnete transakcijo. Lahko se prijavite v svojo MetaMask denarnico in odprete razdelek »Pošlji«. Tukaj boste morali vnesti naslov denarnice prejemnika in znesek. 

Pod tema dvema poljema boste videli tri različne gumbe, med katerimi lahko izbirate. S temi gumbi boste lahko videli gass fee, ki jo morate plačati za dokončanje transakcije pri hitrosti »najhitrejša«, »hitra« ali »počasna«.

Kot lahko že ugibate, boste morali plačati višji gass fee, da boste transakcijo zaključili v najhitrejšem možnem času.

Ni se vam treba vedno zanašati na predlagane cene MetaMask. Možno je, da sledite zgornjim korakom in določite svoje cene gass fee-ja. Na ta način lahko občutno znižate provizijo za prenos v vaši Metamask denarnici.

Stop-limit funkcija

V trgovalni platformi pod zavihkom spot imate na voljo 3 možnosti trgovanja:

stop-limit-funkcija-binance-stop-loss-kripto-vodic-1

Vnesti moramo tri parametre: stop cena, omejena cena in količina žetonov, ki jih želimo prodati:

Vnesemo ceno, po kateri želimo, da se naše limit-naročilo prikaže v knjigi naročil.

Vnesemo ceno, po kateri dejansko želimo prodati svoj žeton.

V polje znesek preprosto vnesemo, koliko žetonov želimo prodati.

stop-limit-funkcija-binance-stop-loss-kripto-vodic-2

Predznanje uporabe računalnika ali starost ni pomembno. S priročnikom smo uspešno pomagali tako mlajšim odraslim, kot tudi starejšim od 70 let. Kupite poceni, prodajte drago. Zdaj je eden najboljših trenutkov v zadnjem letu dni.